Okula Uyum Süreci, Okul Olgunluğu ve Okul Fobisi

Her birey ilk girdiği ortama uyum sağlamakta zorlanır. Bu durum hem yetişkinler için, hem de çocuklar için geçerlidir. Uyum sürecinin uzunluğu ve zorluğu; çocuğun mizacına, uyum düzeyine, ebeveynlerin tutumuna ve güven duygusuna bağlı olsa da, özellikle ilk defa ailesinden ayrılacak çocuklar için bu süreç daha zorlu olabilir. Adaptasyon süreci çocuklardaki bireysel farklılıklara göre uzayıp kısalabilir. Bazı çocuklar sanki yıllardır okula gidiyorlarmış gibi çabucak uyum sağlarken, bazı çocuklar için ebeveynlerinden uzakta kalmak zor geldiğinden adaptasyon süreci uzayabilir. Bazı çocuklar ise okula başladıkları ilk günlerde gayet neşeli ve uyumlu görünürken, okulun yalnızca bir oyun parkı olmadığı, belli kuralları da içerisinde barındırdığı gerçeğiyle karşılaştıklarında bir süre okula gitmemek için direnç gösterebilirler. Tüm bunlar normaldir; okuldaki öğretmenler ve ebeveynler doğru bir tutum sergilediğinde bu dirençler zaman içerisinde kırılır.

Okul olgunluğu, okula hazırlanırken çocuğun fizyolojik, çevresel ve zihinsel anlamda belirli bir düzeyde gelmesi, okulda kendisinden beklenilenleri başarılı bir şeklide yerine getirmeye hazır olmasıdır. Okula uyumsuzluğun belirtileri okula başlayacak çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilmektedir. En sık görülen belirtiler arasında çocuğun anne-baba ya da bakım veren kişiden ayrılmak istememesidir.

PEKİ NELER YAPMALIYIZ? NASIL DAVRANMALIYIZ?

1 OKULA UYUM SÜRECİ

meb_iys_dosyalar/34/15/752059/dosyalar/2022_09/05064841_1-OKULA-UYUM-SURECI.pdf