Plastik Poşetlerin Zararları

Plastik Poşetlerin Zararları

Plastik poşetler; doğada uzun yıllar çözünmemesi, çözünürken zehirli kimyasallar ile çevreyi kirletmesi ve kanserojen olması gibi sebeplerle dünya üzerinde büyük tahribatlara yol açmaktadır.

Dünya genelinde her yıl 300 milyon ton plastik üretiliyor. Bu rakamın önemli bir kısmı da denize atılıyor.

Plastik son derece kullanışlı bir madde olsa da genellikle tek kullanımlık tüketim amaçlı üretildiği için neredeyse üretilen plastiğin yarısı çöp sınıfına giriyor.

 Plastik poşetler sebebiyle olumsuz etkilenen canlı türü sayısının 400 olduğu düşünülüyor. Bu türlerden birisi de biziz  Plastik ayrıca beğenerek tükettiğimiz balıklarda da bulunuyor. Balıklar denizdeki atık plastiği yiyecek sanıyor.  Plastiklerin Dönüştürülmesi

 

          Özellikle atık plastikler toplanarak geri dönüşüm tesislerinde dönüştürülmektedir. Atık plastik maddeden üretilen siyah torbalar, insan sağlığını tehdit etmektedir. Genellikle seyyar satıcı ve pazar esnafının kullandığı bu poşetler, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretilmektedir. Artık maddelerin dönüştürülmesi sırasında şeffaflaştırma mümkün olmadığı için koyu tonlarda renklendirme yapılarak yeniden kullanım için dönüştürülmektedir. Birleşmiş Milletlerin raporuna göre;   Yılda 500 milyar adet poşet kullanıyoruz. Attığımız plastikler dünyayı 4 kez çevreleyebiliyor.  Denizdeki çöplerin yarısı plastik atıklardan oluşuyor. Öneriler;  -İhtiyacınız kadar poşet alabilir veya alışverişe bez çantanız ile çıkabilirsiniz.  -Plastik malzemeleri geri dönüşüme kazandırarak yeni plastik üretimini azaltabilirsiniz. Plastiğin geri dönüştürülmesi plastik üretimine göre %88 daha az enerji harcayan bir işlem.  -Cam ambalajlar, metal bardaklar, bez oyuncaklar gibi alternatifleri tercih edebilir ve uzun süre kullanabilirsiniz.  -Tekrar kullanabileceğiniz cam ürünler tercih edebilir yada plastik çatal bıçak yerine metal çatal bıçak kullanabilirsiniz.

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN ALTTAKİ LİNKE TIKLAYINIZ;

meb_iys_dosyalar/34/15/752059/dosyalar/2020_02/13165654_Plastik_PoYetlerin_ZararlarY.pdf

13.02.2020 393

meb_iys_dosyalar/34/15/752059/dosyalar/2020_02/13165654_Plastik_PoYetlerin_ZararlarY.pdf

İLETİŞİM

Adres:
OKULUMUZ 2019 SİLİVRİ DEPREMİNDE HASAR ALDIĞI İÇİN KAPALIDIR VE TOKİ ŞEHİT EFKAN KIRAN İLKOKULUNDA MİSAFİRDİR. Atakent Mah. 223. Cd. No21 KÜÇÜKÇEKMECE / İSTANBUL


Telefon



e-Posta Göndermek İçin Tıklayın